Sigma Good Bye

Každý čtenář detektivek ví, že po násilné smrti je nutno pitvat mrtvolu. To platí i v případě zesnulého
objektivu...


Jakou reakční dobu má váš fotoaparát?

Proč si nekupovat kompakt aneb kolik milisekund uplyne, než stisknete spoušť a jak dlouho to trvá, než foťák reaguje. (Update 2017)


Chvění fotoaparátu

Neostrost způsobená chvěním aparátu při expozici je podle mých zkušeností nejčastější příčinou technicky nekvalitních snímků. Když foťák dostatečně stabilně nedržíte, fotky budou neostré bez ohledu na kvalitu vašeho vybavení. Poslední výdobytek techniky - optické stabilizátory - sice pomohou, ale problém zcela neodstraní. Jako odborník přes vibrace jsem se zkusil podívat, jak je to s platností pouček a pravidel, které jsou předkládány v literatuře, ve skutečnosti. (2006, aktualizováno)


Mike Johnston :
Použití kinofilmových objektivů

Článek Mika Johnstona publikovaný na Luminous Landscape  v srpnu 2004 . (Originál je zde. )

Jako obvykle svérázné a vtipně podané. Přehled všech typů objektivů a jejich užitečnost (nebo zbytečnost) v kostce. Jeho článek mě trochu zaskočil, protože jsem chystal něco podobného. Tak jsem alespoň svůj koncept přepracoval do formy komentářů k Mikovu článku. Dostanete se na ně, když kliknete na odkaz  označený zelenou šipkou nebo přímo zde.  (2004)


Mike Johnston :
Scenic Fatigue

Článek Mika Johnstona publikovaný na Luminous Landscape 6.6.2004 . (Originál je zde. )

Mike Johnston je autorem pravidelných nedělních článků Luminous Landscape . Jeho názory a neotřelý styl stojí za pozornost.

Scenic Fatigue - Únavné krajinky

Kdysi jsem při jakési příležitosti přemýšlel o tématu pro článek, který jsem už nosil dlouho v hlavě. Název, jenž jsem měl na mysli, zněl "Problém krásy". Potíž byla v tom, že jsem si na toto téma nedokázal myšlenky nikdy pořádně uspořádat. Tak jako tak, pro mě je krása stále problematická....(2004)


James Colburn: Nové kasty

Neutuchající diskuse na téma film či digitál mě přivedla k překladu zajímavého článku na toto téma. (2004)


Má cenu kupovat staré objektivy?

Co si budeme namlouvat, na nová špičková skla má z nás málokdo. Zbývají tedy dvě cesty: koupit nový objektiv nižší třídy, nebo se obrátit na bazary, e-bay či inzerci a koupit něco staršího, co dříve ke špičce patřilo . Ceny z druhé ruky jsou obvykle příjemné, ale jak je to s kvalitou? (pozor, článek z roku 2004)




Mike Johnston : Eschew Cliché

Příspěvky Mika Johnstona publikované pravidelně v neděli na Luminous Landscape (což je mimochodem rovněž excelentní magazín) stojí za přečtení vždy, ale o tomto článku z 1.6.2003 to platí dvojnásob.

 (Originál je zde)


 
 

Všechny materiály na mrybak.web4u.cz jsou chráněné autorským právem a jsou vlastnictvím Martina Rybáka.
Respektujte to, prosím.  Použití fotografií nebo textů publikovaných na těchto stránkách bez výslovného svolení autora je protiprávní a nesvědčí o dobrých mravech.